Visie

Voorwaarts leven

Aansprekende quote vind je niet? Wie wil er nu niet ‘voorwaarts leven’? Vooral als er al een tijd dezelfde problemen spelen en je het gevoel hebt niet vooruit te komen.

‘Voorwaarts leven’ komt uit een citaat van Søren Kierkegaard, een Deense filosoof en theoloog uit de 19e eeuw. Wat mij aanspreekt is de positieve associatie van het woord ‘Voorwaarts’: er zit beweging en actie in. Bij het woord ‘leven’ moet ik denken aan vreugde en verdriet, hoogte- en dieptepunten, het winnende doelpunt scoren of een strafschop missen.

Het volledige citaat van Kierkegaard is:

“Het leven kan slechts achterwaarts begrepen worden maar het moet Voorwaarts worden geleefd.”

Deze nog steeds korte quote krijgt in eerste instantie het karakter van een ‘oppeppende mededeling’. Niet te veel denken, ga leven! Maar dat is niet de uitleg die Kierkegaard voor ogen heeft. Voor de belangrijke dingen in het leven geldt dat je ze zelf moet doormaken, er zelf op moet kauwen en dat je ze zelf moet toe-eigenen. Wat echt belangrijk is in het leven laat zich niet vangen in een zin, al is die nog zo krachtig.

Er is heel wat meer nodig dan een opbeurend advies om in een voorwaartse beweging te gaan leven. Hoewel de korte klap soms wel fijn is.

De kunst van ‘Voorwaarts leven’ verdient aandacht, tijd en gezien worden. Het leven mag dus voorwaarts, en dus vol onzekerheid, worden geleefd.

Bij deze reis wil ik je graag bijstaan.